TEKİRDAĞ ERGENE İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Sıkça Sorulan Sorular

GENEL

  • Temel Eğitim Genel Müdürlüğüne Bağlı Okullarda ve İmam Hatip Ortaokullarında Ölçme ve Değerlendirme İşlemleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular


    •  

      1.     Ölçme ve değerlendirmenin kapsamı nasıl olacak?

      Yüz yüze eğitim faaliyetleri ile birlikte uzaktan eğitim faaliyetleri de ölçme ve değerlendirme kapsamına alınacak.

       

      2.     İl/İlçe hıfzıssıhha kurulları kararıyla 5 (beş) gün süreyle yüz yüze eğitim öğretim yapılan okullarda ölçme ve değerlendirme nasıl yapılacak?

      İl/İlçe hıfzıssıhha kurulları kararıyla 5 (beş) gün süreyle yüz yüze eğitim öğretim yapılan okullarda ölçme ve değerlendirme uygulamaları Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda salgından önce olduğu gibi yürütülecektir.

       

      3.     Haftada 2 (iki) gün yüz yüze ve diğer günlerde uzaktan eğitim alan ya da velisinin isteği üzerine sadece uzaktan eğitimle öğrenimine devam eden öğrenciler ile 2020-2021 eğitim-öğretim yılı başlangıcından itibaren uzaktan eğitime devam eden sınıflardaki öğrenciler için ölçe ve değerlendirme uygulamaları hakkında sıkça sorulan sorular:

      a)     Sınavlar nerde yapılacak?

      Sınavlar okul ortamında yapılacak, ancak kendisinde ve ailede birlikte kaldığı bireylerden herhangi birinde kronik rahatsızlığı bulunan ya da Covid-19 salgınından dolayı hasta veya temaslı olan öğrenci okul içinde uygun bir zamanda ve izole bir ortamda sınava alınacak.

      b)    Mazeretleri nedeniyle sınavlara katılamayan öğrenciler tekrar sınava alınacak mı?

      Herhangi bir nedenle sınavlara katılamayan ve okul yönetimince mazereti uygun görülen öğrenciler, ders öğretmeninin belirleyeceği bir zamanda ve öğrenciye önceden duyurularak sınava alınacak.

      c)     Sınav tarihleri nasıl belirlenecek?

      Okullarda yapılacak sınavlarda dersin öğretim programında yer alan ölçme ve değerlendirme esaslarına uyulacak ve sınavların tarihine okullardaki sınıf/alan zümre başkanları kurulunca karar verilecek.

      d)    Sınav süresi ne kadar olacak?

      Sınavı yapılacak her bir ders için sınav süresi bir ders saati olarak planlanacak ve sınav bu süreye uygun olarak hazırlanacak.

      e)     İhtiyaç halinde Cumartesi günleri sınav yapılabilecek mi?

      Gerekli görülmesi halinde Cumartesi günleri de okullarda sınav yapılabilmesine imkân sağlanabilecek.

      f)      Sınav tarihleri ne zaman ve nasıl duyurulacak?

      Sınav tarihleri en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulacak ve e-okul sistemine işlenecek.

      g)     Ders etkinliklerine katılım puanları kaç defa verilecek?

      Öğrencilerin yüz yüze eğitim, canlı ders ve/veya EBA TV takip ve ders etkinliklerine katılımlarına göre her bir dersin haftalık ders saati sayısı 2 ve daha az olanlara 2 (iki), haftalık ders saati sayısı 2 ‘den fazla olanlara ise 3 (üç) defa ders etkinliklerine katılım puanı verilecektir.

      h)    Hangi derslerden sınav yapılmayacak? Sınav yapılmayan derslerde dönem puanı nasıl oluşturulacak?

      Görsel sanatlar, müzik, beden eğitimi ve oyun, beden eğitimi ve spor, trafik güvenliği, insan hakları, yurttaşlık ve demokrasi, teknoloji ve tasarım, bilişim teknolojileri ve yazılım, Peygamberimizin hayatı, temel dini bilgiler ve seçmeli derslerde sınav yapılmayacak. Bu derslerin dönem puanı ders etkinliklerine katılım puanı ve varsa proje puanları ile oluşturulacaktır.

      i)      Proje ve ders etkinlikleri nasıl sunulacak?

      Proje ve ders etkinlikleri uygulamalarının dersin özelliğine göre yüz yüze veya canlı ders ve çevrim içi diğer (e-posta vb) ortamlarda sunulabilecektir.

      j)      2021-2021 eğitim öğretim yılı birinci döneminde bugüne kadar verilmiş olan sınav veya ölçme ve değerlendirme notu verilmişse geçerli olacak mı?

      2020-2021 eğitim öğretim yılı birinci döneminde bugüne kadar yapılmış olan sınav veya ölçme ve değerlendirme uygulamasının var olması durumunda bunlar geçerli olacak ve e-okul sistemine işlenecek.

  • Ortaöğretim Okullarında Ölçme Ve Değerlendirme Uygulamaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

    SORU 1- Öğrenciler sınavlarda hangi konulardan sorumlu olacaklardır? 

                   CEVAP 1- Öğretim programlarının tamamı yüz yüze ve/veya uzaktan eğitim yolu ile tamamlanacak olup öğrenciler öğretim programlarındaki konu ve kazanımların tamamından sorumlu olacaktır. 

                   SORU 2- Sınavlar, nerede ve nasıl yapılacaktır? 

                   CEVAP 2- Ölçme ve değerlendirme uygulamaları, okul ortamında gerçekleştirilecektir. Ölçme ve değerlendirme uygulama takvimi, eğitim kurumu zümre başkanları kurulunca belirlenecek ve eğitim kurumu yönetimince tüm öğrencilere süresi içinde duyurulacaktır. 

                   SORU 3- Öğrencilere kaç yazılı ve uygulamalı sınav yapılacaktır? 

                   CEVAP 3- Haftalık ders saati sayısına bakılmaksızın her dersten en az iki sınav yapılması esastır. Her dönem başında sınav sayısı eğitim kurumu alan zümrelerince, sınav tarihleri ise zümre başkanları kurulunca belirlenecek ve okul müdürünün onayından sonra e-Okul/e-Mesem sistemi üzerinden ilan edilecektir. Sınavlarla ilgili gerekli tedbirler okul müdürlüğünce alınacaktır. 

                   SORU 4-  Sınavlar ne zaman yapılacaktır? 

                   CEVAP 4- Ölçme ve değerlendirmeler; hafta içinde, ihtiyaç duyulması hâlinde cumartesi günleri de dâhil edilerek yapılabilecektir. 

                   SORU 5- Sınavlarda öğrencilere ne kadar süre verilecektir? 

                   CEVAP 5- Sınavlar öğrencilere her bir sınav için bir ders saati süre verilerek uygulanacak ve sınav soruları bu süreye uygun olarak hazırlanacaktır. 

                   SORU 6- Öğrenci başarısı nasıl belirlenecektir? 

                   CEVAP 6- Öğrencilerin başarısı; MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 43/1/b doğrultusunda öğretim programı öğrenme kazanımları esas alınarak dersin özelliğine göre yazılı sınavlar, uygulamalı sınavlar, performans çalışmaları ve projeler ile işletmelerde beceri eğitiminde/stajda alınan puanlara göre tespit edilecektir. 

                   SORU 7- Bugüne kadar yapılmış ölçme değerlendirme uygulamaları geçerli sayılacak mıdır? 

                   CEVAP 7- Bugüne kadar yapılmış ölçme ve değerlendirme uygulamaları geçerli olup bunların e-Okul sistemine işlenmesi sağlanacaktır. 

    SORU 8- Hangi derslerin sınavları uygulamalı olarak yapılacaktır? 

    CEVAP 8- Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 19/02/2018 tarih ve 56 sayılı Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesinin Ortak Dersler bölümünde yer alan; beden eğitimi ve spor, görsel sanatlar ve müzik derslerinin sınavları uygulamalı yapılacaktır. 

    SORU 9- Ölçme değerlendirme uygulamalarında pandemi kuralları çerçevesinde hangi tedbirler alınacaktır? 

    CEVAP 9- Ölçme ve değerlendirme uygulamaları; öğrencilerin oturma planı; fiziki mesafeyi koruyacak şekilde, maske kullanımı ve hijyen kuralları dikkate alınarak, Covid-19 Salgını ile ilgili tedbirler, "Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu"na göre eksiksiz ve zamanında alınarak gerçekleştirilecektir. 

    SORU 10- Ölçme ve değerlendirme uygulamaları sürecinde barınma ihtiyacı olan öğrenciler için nasıl bir yol izlenecektir? 

    CEVAP 10- Ölçme ve değerlendirme uygulamaları sürecinde barınma ihtiyacı olan öğrenciler, talep etmeleri hâlinde, durumlarına uygun paralı/parasız yatılı olarak ilgi Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği hükümlerine göre okul pansiyonlarından yararlandırılacak olup sınavlar, pansiyonu bulunan eğitim kurumlarında pansiyonda yoğunluk oluşturmayacak şekilde planlanacaktır. 

    SORU 11- Covid 19'a yakalanması veya temaslı olması nedeniyle karantina kapsamına alınan ve bu nedenle sınavlara süresi içerisinde katılamayan öğrenciler için nasıl bir yol izlenecektir? 

    CEVAP 11- Kendisinde ya da birlikte kaldığı aile bireylerinden herhangi birisinde kronik hastalık bulunan öğrenciler ile kendisinin ya da birlikte kaldığı aile bireylerinden herhangi birisinin Covid 19'a yakalanması veya temaslı olması nedeniyle karantina kapsamına alınan ve bu nedenle sınavlara süresi içerisinde katılamayan öğrenciler, eğitim kurumunda uygun bir zamanda ve izole bir ortamda gerekli tedbirler uygulanarak; bunların dışında mazereti nedeniyle sınavlara katılamayan öğrenciler ise MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda sınava alınacaktır. 

    SORU 12- Kaynaştırma/Bütünleştirme yoluyla eğitim ve öğretimlerine devam eden öğrenciler ile ilgili nasıl bir yol izlenecektir? 

    CEVAP 12- Kaynaştırma/Bütünleştirme yoluyla eğitim ve öğretimlerine devam eden öğrencilere yönelik ölçme değerlendirmede Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) esas alınacaktır. 

    SORU 13- Bir sınıfta bir günde en fazla kaç yazılı ve uygulamalı sınav yapılabilecektir? 

    CEVAP 13- Bir sınıfta bir günde yapılacak yazılı ve uygulamalı sınavların sayısının ikiyi geçmemesi esastır. Ancak zorunlu hâllerde fazladan bir sınav daha yapılabilir. 

    SORU 14- Sınavların niteliği nasıl olacaktır? 

    CEVAP 14- Sınavlar her alanın öğretim programlarında öngörülen ölçme ve değerlendirme ölçütlerine göre yapılır. Sınavların açık uçlu maddelerden oluşan yazılı yoklama şeklinde yapılması esastır. Ancak her dönemde her dersin yazılı sınavlarından biri kısa cevaplı, doğru-yanlış, eşleştirmeli veya çoktan seçmeli maddelerin bulunduğu ölçme araçları ile de yapılabilir. 

    SORU 15- Sınavlara katılmayan öğrenciler ile ilgili nasıl bir yol izlenecektir? 

    CEVAP 15- Sınavlara katılmayan, performans çalışmasını yerine getirmeyen veya projesini zamanında teslim etmeyen öğrencilerden, özrünü MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 36 ncı maddenin yedinci fıkrasına göre belgelendirenlerin mazeret sınavı ilgili zümrenin belirleyeceği bir zamanda önceden duyurularak bir defaya mahsus yapılır. Performans çalışması veya projesi kabul edilir. Ancak birinci dönemdeki özürler için belirlenen süre birinci dönemi, ikinci dönemdeki özürler için belirlenen süre ikinci dönemi aşamaz. 

    SORU 16- Geçerli özrü olmadan sınava katılmayan, projesini vermeyen ve performans çalışmasını yerine getirmeyen öğrenciler ile kopya çeken öğrenciler ile ilgili nasıl bir yol izlenecektir? 

    CEVAP 16- Geçerli özrü olmadan sınava katılmayan, projesini vermeyen ve performans çalışmasını yerine getirmeyen öğrenciler ile kopya çekenlerin durumları puanla değerlendirilmez. Puan hanesine; sınava katılmayan, projesini vermeyen ve performans çalışmasını yerine getirmeyenler için “G” ve kopya çekenler için “K” olarak belirtilir ve aritmetik ortalamaya dâhil edilir. 

    SORU 17- Ölçme ve değerlendirme sonuçları ne zaman ve nasıl duyurulacaktır? 

    CEVAP 17- Yazılı sınav, uygulama, performans çalışması ve projelerin değerlendirme sonuçları, yazılı sınavın yapıldığı tarih veya performans çalışmasının, uygulamanın yahut projenin teslim tarihini takip eden 10 işgünü içinde öğrenciye duyurulur ve e-Okul/e-Mesem sistemine işlenir.

     

  • Okula başlama yaşı nasıl belirlenmektedir?

    Anayasamızın 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun 3.maddesinde(Değişik:27/6/2019-7180/2 md.) ’’ Mecburi ilköğretim çağı, 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsar. İlkokulların birinci sınıflarına o yılın 31 Aralık tarihinde 72 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ancak çocuğun gelişim durumuna bağlı olarak okula erken başlaması veya kaydının ertelenmesi ile ilgili hususlar yönetmelikle düzenlenir. ’denilmektedir.

    İlköğretim Kurumlarına kayıtlar Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 11. Maddesine göre yapılan iş ve işlemler aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları, beşinci fıkrasının (a), (b), (c), (ç) ve (d) bentleri, altıncı fıkrasının (a) ve (b) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

    "a) Anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 57-68 aylık çocukların kaydı yapılır. Okulun kayıt alanında ikamet eden ve bir sonraki eğitim ve öğretim yılında ilkokula başlayacak çocukların kaydı yapıldıktan sonra fiziki imkânları yeterli olan anaokulu ve uygulama sınıflarına 36-56 aylık, ana sınıflarına ise 45-56 aylık çocuklar da kaydedilebilir.

    b) Bir grup oluşturabilecek kadar çocuk bulunmayan okullarda 36-68 aylık çocuklar aynı ana sınıfına kaydedilebilir.

    c) İlkokula kaydı bir yıl ertelenen ve bir önceki yıl okul öncesi eğitim almamış olan 69-71 aylık çocuklara, okul öncesi eğitim kurumlarına kayıtta öncelik tanınır.

    ç) Eğitimlerine tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla devam eden öğrencilerden okul öncesi eğitimde bir sınıfta bulunacak özel eğitim ihtiyacı olan öğrenci sayısı 7/7/2018 tarihli ve 30471 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda düzenlenir.

    d) Eğitimlerini tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla sürdüremeyecek durumda olan ağır düzeyde yetersizliği bulunanlar ile birden çok yetersizliği olan çocuklar, bu kurumlarda fiziki mekânın uygun olması ve özel eğitim öğretmeni istihdam edilmesi kaydıyla açılan özel eğitim sınıflarına kaydedilir."

    İlkokula kayıt:

    "a) İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ayrıca 66, 67 ve 68 aylık çocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir.

    b) Okul müdürlükleri, yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 69, 70 ve 71 aylık olanları velisinin yazılı talebi bulunması halinde okul öncesi eğitime yönlendirir veya kayıtlarını bir yıl erteler."

  • Okula yeni kayıt için hangi bilgi/ belge talep edilir?

    Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Kanununa göre kayıt işlemi, 25/4/2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu hükümlerince oluşturulan “ulusal adres veri tabanındaki adres bilgileri esas alınarak, e-Okul sistemi üzerinden yapılır. Kayıt işlemleri sırasında herhangi bir belge talep edilmez.” hükmü kapsamında yapılmış olup öğrencilerin adreslerine göre hangi okullara kayıtlarının yapıldığını Bakanlığımızın e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi internet sayfası üzerinde "https://e-okul.meb.gov.tr/" öğrencilerinin T.C. kimlik numarası ve doğum tarihi ile sorgulama yapılabilmektedir. e-Okul Yönetim Bilgi Sisteminde ilan edilen okula kesin kayıt işlemi okul yönetimince yapılacaktır.

  • Adrese dayalı okul kayıt işlemleri nasıl yapılmaktadır?

    • Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 11 inci maddesinin birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkralarında;

      “Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında yeni kayıtlar, temmuz ayının ilk iş gününde başlar. Kayıt işlemi, 25/4/2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu hükümlerince oluşturulan ulusal adres veri tabanındaki yerleşim yeri adres bilgileri esas alınarak, e-Okul sistemi üzerinden yapılır. Kayıt işlemleri sırasında veliden herhangi bir belge talep edilmez.

      Okul yönetimi, öğrenim çağında olup nüfus kaydı bulunmayan çocukları 25/4/2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı düzenlenmesi için nüfus müdürlüğüne bildirir ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası temin edilen öğrencilerin kesin kayıtlarını e-Okul sistemi üzerinden yapar.

      Yabancı uyruklu olup İçişleri Bakanlığınca verilen belge ile kimlik numarası edinen çocukların kayıtları bu kimlik belgesinde bulunan bilgilere göre yapılır. Türk vatandaşlığına kabul işlemleri devam eden çocukların Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası edinmelerinin ardından e-Okul sisteminde kimlik numarası güncellenir.

      Şehit, harp malûlü ve muharip gazi çocukları ile rehberlik ve araştırma merkezi raporu ile yönlendirilmesi yapılan özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar, yerleşim yeri adresine uyumlu okula kaydedildikten sonra durumlarını belgelendirmeleri şartıyla ulusal adres veri tabanındaki adreslerine bakılmaksızın istedikleri okula nakli yapılır.” hükümleri doğrultusunda adrese dayalı kayıt ve nakil işlemleri yapılmaktadır.

  • 12 Ekim 2020 Tarihinden İtibaren Başlayacak Olan Yüz Yüze Eğitime Dair Sıkça Sorulan Sorular

     


    •  

      12 Ekim 2020 tarihinden itibaren hangi sınıflar yüz yüze eğitime başlayacaktır?

      Resmi-özel okul öncesi öğrencileri, resmi-özel ilkokulların tüm kademelerindeki öğrenciler (1, 2, 3 ve 4. Sınıflar), resmi-özel ortaokulların sadece 8. sınıflarında okuyan öğrenciler, resmi-özel ortaöğretim kurumların da hazırlık sınıfları ile 12. Sınıfta okuyan öğrenciler, özel eğitim öğrencileri yüz yüze eğitime başlayacaktır.

      Yüz yüze eğimler haftada kaç gün ve kaç saat olacak?

      Okul öncesi eğitim öğrencileri haftada 5 gün ve 6 altı etkinlik saati, ilkokullar ve 8. Sınıflar haftada iki gün 6'şar ders saati, imam hatip ortaokulları haftada 2 gün 7'şer ders saati, hazırlık sınıfları ile 12. Sınıflar haftada iki gün 8'er ders saati yüz yüze eğitim görecekler. 

      Yüz yüze eğitilmede ders saatleri ve teneffüsler kaç dakika olacak? 

      Yüz yüze eğimlerde ders saatleri 30'ar, teneffüsler 10 dakika olacak.

      Yüz yüze eğitim dışında kalan dersler nasıl işlenecek?

      Yüz yüze eğitim dışında kalan tüm dersler uzaktan eğitim yoluyla tamamlanacak, uzaktan eğitimlerde bir ders süresi 30 dakika olarak planlanacak, öğrencilerin uzaktan eğitim yoluyla desteklenmelerine yönelik tedbirler okul yönetimince alınacaktır.

      Yüz yüze işlenemeyen Görsel Sanatlar, Müzik, Beden Eğitimi ve Spor, Teknoloji ve Tasarım, Rehberlik ve Kariyer Planlama ve diğer dersler nasıl işlenecek?

      Yüz yüze eğitim dışında kalan dersler uzaktan eğitim yoluyla işlenecektir. Uzaktan eğitim faaliyetlerinde EBA üzerinden sağlanan alt yapının yanı sıra açık kaynaklı diğer güvenilir platformlar da kullanılabilecektir.

      Temel eğitim kurumlarında (okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve imam hatip ortaokulları) öğrencinin okula devam etme zorunluluğu var mı?

      Yüz yüze eğitim için çocuğunu okula göndermek istemeyen velinin yazılı onayı alınacak ve okula gelmeyen öğrenciler devamsız sayılmayacaktır. Bu öğrenciler eğitimleri uzaktan eğitim yoluyla almaya devam edecek.

      Okul idareleri sınıflarda bulunacak öğrenci sayılarını nasıl belirleyecek ve e-okul sistemine nasıl girecek?

      Okul yöneticileri, dersliklerdeki oturma planı fiziki mesafeyi koruyacak şekilde düzenlenip bir sınıfta bulunması gereken en fazla öğrenci sayısını buna göre belirleyecek. Bir şubenin gruplara ayrılması durumunda oluşan gruplar e-okul sistemine ayrı ayrı işlenmeyecektir. Gruplara ayırma işlemi yapılırken öğretmenlerin norm kadrolarında herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

      Okul öncesi eğitim kurumlarında ve anasınıflarında öğrenci sayıları nasıl oluşturulacak?

      Kayıtlı çocuk sayısının yeterli olduğu durumlarda okul öncesi eğitim kurumlarında MEB Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine göre bir grupta en az 10 çocuk olacak şekilde şubeler oluşturulacaktır. Kayıtlı çocuk sayısının az, öğretmen sayısının fazla olduğu okullarda ise Covid-19 salgını süresi ile sınırlı olmak kaydıyla okulun fiziki imkânları doğrultusunda bir gruptaki çocuk sayısı en az 5 olacak şekilde şube tanımlamaları yapılabilecektir.

      Okul öncesinde çocuk kulüpleri açılabilecek mi?

      Fiziki imkânları uygun olan okul öncesi eğitim kurumlarında salgın ile ilgili tüm tedbirlerin alınması şartıyla çocuk kulüpleri açılabilecektir.

      Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapan ilkokullarda yüz yüze eğitimde hangi dersler okutulacak?

      Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapan ilkokullarda, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 12.09.2018 tarih ve 123 sayılı Kurul Kararı eki İlköğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Çizelgesi doğrultusunda derslerin tamamı yüz yüze eğitim yoluyla işlenecektir.

      Köy ve benzeri seyrek nüfuslu yerleşim yerlerinde İl Hıfzıssıhha Kurulu kararlarıyla hangi dersler yüz yüze okutulacak?

      Köy ve benzeri seyrek nüfuslu yerleşim yerlerindeki ilkokullar, ortaokullar ile imam hatip ortaokullarının bütün sınıf seviyelerinde il/ilçe hıfzıssıhha kurullarının il/ilçe millî eğitim müdürlükleriyle iş birliği içinde alacağı kararlar doğrultusunda Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 12.09.2018 tarih ve 123 sayılı Kurul Kararı eki İlköğretim Kurumları (İlkokul ve Ortaokul) Haftalık Ders Çizelgesi ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 19.02.2018 tarihli ve 55 sayılı Kurul Kararı eki İmam Hatip Ortaokulu Haftalık Ders Çizelgesi ne göre tüm dersler yüz yüze yapılabilecek.

      İlimizde Tekirdağ Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulunun 110 nolu kararı gereği; 

      Çorlu İlçesi Cem Çelebioğlu İlkokulu,

      Hayrabolu İlçesi Çerkezmüsellim İlkokulu/Ortaokulu,

      Kapaklı İlçesi Bahçeağıl İlkokulu/Ortaokulu, Yanıkağıl İlkokulu/Ortaokulu,

      Malkara İlçesi Kozyörük İlkokulu/Ortaokulu, Batkın İlkokulu/Ortaokulu, Hemit

      İlkokulu/Ortaokulu, Yörük İlkokulu/Ortaokulu, Müstecep İlkokulu/Ortaokulu, Balabancık

      İlkokulu/Ortaokulu, Sağlamtaş İlkokulu, Sağlamtaş Gazi İlkokulu, Sağlamtaş Cumhuriyet

      Ortaokulu,

      Muratlı İlçesi Muratlı Şehit Erdoğan Erişik İlkokulu/Ortaokulu'nun bütün sınıf seviyelerinde haftalık ders çizelgelerinde yer alan derslerin tamamı yüz yüze eğitim yoluyla işlenecek.

      Ortaöğretim kurumlarında (Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu Liseleri, Anadolu İmam Hatip Liseleri ve Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri) hangi dersler yüz yüze eğitimle verilecek?

      Ortaöğretim kurumlarında Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 19.02.2018 tarihli ve 56 sayılı Kararı uyarınca kabul edilen Haftalık Ders Çizelgelerinde gösterilen ortak, seçmeli ve meslekî derslerden okul yönetimince belirlenenler yüz yüze eğitim, bunların dışında kalanlar ise uzaktan eğitim yoluyla verilecek ve haftalık ders programı yeni norm ihtiyacı oluşturmayacak şekilde planlanacaktır.

      Bu yıl öğrencilere performans ve proje görevi verilecek mi?

      Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Ölçme ve değerlendirmenin genel esasları" başlıklı 43'üncü maddesinin birinci fıkrasında sözü edilen "performans çalışmaları ve proje konuları" zümre öğretmenlerince belirlenerek öğrencilere verilecektir

      Uzaktan eğitim faaliyetlerinde EBA dışına diğer platformlardan yararlanılabilecek mi?

      Uzaktan eğitim faaliyetlerinde EBA üzerinden sağlanan alt yapının yanı sıra açık kaynaklı diğer güvenilir platformlar da kullanılabilecektir.

      Öğretmenlere diğer platformlardan işledikleri dersler için ek ders ücreti ödenecek mi?

      Öğretmenlerin EBA platformu ile diğer platformlarda gerçekleştirdikleri canlı ders uygulamaları okul müdürlükleri tarafından düzenli olarak takip edilecek ve öğretmenlerin maaş karşılığı ve ek ders ücretleri ile ilgili iş ve işlemleri Personel Genel Müdürlüğünün 23.09.2020 tarihli ve 28892082-869-E.13365395 sayılı yazısı doğrultusunda yapılacaktır.

      Özel Eğitim Okullarında yüz yüze eğitim uygulamaları hangi sınıf seviyesinde haftada kaç gün ve kaç saat olacaktır?

      Okul öncesi özel eğitim okullarında: 5 gün, günde 6 etkinlik saati olmak üzere haftada 30 saat, Bağımsız özel eğitim okullarındaki tüm kademe ve sınıflarda: Haftada 2 gün, Günlük 6, haftada 12 saat, Diğer okul türlerinde bulunan özel eğitim alt sınıflarında: 1,2,3,4 ve 8. Sınıflarda; haftada 2 gün, günlük 6, haftada 12 saat, okul yönetiminin yapacağı planlamaya göre yüz yüze eğitim verilecektir.

      Evde ya da hastanede eğitim alması gereken öğrencilere yüz yüze eğitim verilecek mi?

      Evde ya da hastanede eğitim gören öğrencilerin durumlarının e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi'nde yer alan "Öğrenci dosya bilgileri/genel bilgiler" bölümüne eksiksiz bir şekilde işlenmesi ve bu öğrencilere ait ders programları ile öğretmen görevlendirmelerinin tamamlanması okul yönetimlerince yapılacaktır. Evde eğitim kararı bulunan öğrencilerden tüm sınıf seviyelerinde yüz yüze eğitime, ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda başlanacaktır. Evde eğitim alan öğrenciler için de yüz yüze eğitim kapsamında alınan tüm tedbirler uygulanacaktır. Öğrencilerin evde yüz yüze eğitim almalarında velinin tercihi esas alınacaktır. Velilerin evde yüz yüze eğitimi mazeret beyan ederek tercih etmemesi durumunda öğrenciler uzaktan/canlı eğitime devam edecektir. Evde ya da hastanede eğitim faaliyetlerinde HES kodu uygulamasından faydalanılarak iş ve işlemler yürütülecektir.

      EBA TV de Özel Eğitim Öğrencileri için ders ve etkinlik yayını var mı?

      EBA TV ilkokul ve ortaokulda hafta içi her gün 13.30-14.30 arasında özel eğitim öğrencilerine yönelik ders videoları yayınlanmaktadır.

      Kaynaştırma/bütünleştirme kapsamında eğitimlerine devam eden özel eğitim öğrencileri, Destek Eğitim odasından yararlanabilecek mi?

      Kaynaştırma/bütünleştirme kapsamında eğitimlerine devam eden özel eğitim öğrencileri için sunulan destek eğitim hizmetlerine yeni bir açıklamaya kadar başlanmayacaktır.

      Bilim Sanat Merkezlerinde yüz yüze eğitim verilecek mi?

      Bilim Sanat Merkezleri tarafından yürütülen eğitim faaliyetleri uzaktan/canlı olarak devam edecektir. Bilim Sanat Merkezlerinde yüz yüze eğitim verilmeyecektir.

      Özel Eğitim Okullarında öğrenim gören öğrenciler için yemek ve taşıma hizmeti verilecek mi?

      Özel Eğitim Okullarında öğrenim gören öğrenciler için taşıma hizmeti verilecek olup, covid-19 tedbirleri kapsamında yemek hizmeti verilmeyecektir.

      Hazırlık ve 12. Sınıfta okuyan öğrencileri pansiyonlardan yararlanabilecek mi?

      Yüz yüze eğitimin başlayacağı 12 Ekim 2020 tarihinden itibaren yüz yüze eğitime devam eden öğrenciler de pansiyonlardan yararlanabilecek. Şehir dışından gelen öğrenciler yüz yüze eğitimin olmadığı haftanın diğer günlerinde okul yönetimlerince yapılacak planlamayla Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına katılacaklardır. İkameti il içinde olup yüz yüze eğitim verilen günlerin dışında ailesinin yanında kalmak isteyen öğrencilerimize izin verilecektir.

      İdari izinli öğretmenlere uzaktan ve yüz yüze eğitim kapsamında ders görevi verilebilir mi?

      İdari izinli öğretmenler, uzaktan ve yüz yüze eğitim kapsamında ders görevi almak istediklerine dair okul yönetimlerine dilekçe vermeleri halinde ders görevi verilebilecek.

  • Okullar hangi tarihte açılacak?

    2020-2021 Eğitim öğretim yılı 31 Ağustos 2020 itibariyle uzaktan - eğitim yoluyla başlayacak. Yüz yüze eğitimin ise (Bilim kurulu kararına göre) 21 Eylül 2020 tarihinde kademeli olarak başlatılması planlanıyor.

Marmaracık Mah. 1.Cad. No11 Kat1 Hükümet Konağı, Ergene - 0282 686 29 69 0282 686 29 70

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.